Llum dins la foscor

!cid_A1B3A8B78A1347D2B52A9AE251C0FD14@territorio
El 19 d’octubre es commemora, a tot el món, el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que és la primera causa de càncer entre les dones dels països desenvolupats. El que s’intenta en aquesta data és fer prendre consciència  a totes les dones de que quant més prest es realitza un diagnòstic més possibilitats haurà d'eradicar la malaltia del cos.
Coincidint amb la celebració d’aquest dia, l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) i la resta d’organitzacions de pacients van voler recordar que aquest és un tumor que poc detectar-se a temps, i “Fes-te una mamografia” és l'eslògan elegit per aquesta associació.
El càncer de mama és una malaltia que cada dia es cobra la vida de moltes dones de totes les edats, encara que només el 6% dels casos es dóna a menors de 35 anys, essent sí més probable en aquelles majors de 40 anys. És el tumor més freqüent en la població femenina. En els darrera anys la seva incidència ha augmentat considerablement.
Entre factors de risc que es presenten amb major freqüència hi ha: els genètics, l’edat – es presenta amb major incidència després dels 45 anys i després de la menopausa-, els antecedents gestacionals –és més freqüent en dones que tingueren un fill després dels 30 anys o que mai varen engendrar-, els antecedents de salut –les que ja tingueren càncer en un pit, són més propenses a desenvolupar-lo de nou -, els antecedents de desenvolupament sexual –aquelles dones que presentaren menstruació primerenca o menopausa tardana tenen més probabilitats que altres –; i per acabar, l’estil de vida i factors ambientals –existeixen moltes substàncies cancerígenes que afavoreixen el seu desenvolupament, entre elles les que conté el tabac-.
El dolor a les mames i la presència de bolletes o tumors no sempre són signes de càncer, i en la majoria dels casos les afeccions que es presenten són benignes, sobre tot durant l’adolescència; no obstant és el metge, a través d’alguns estudis, el que pot descartar l’existència d’aquesta malaltia.
Els especialistes expliquen que fins al 1,5% de les dones asimptomàtiques tenen una lesió sospitosa en la mamografia; per aquesta raó, per a poder realitzar un diagnòstic primerenc, s’aconsella l’inici de reconeixements mèdics a partir dels quaranta anys. Així i tot, és important saber que en aquells casos en els que existeixen antecedents familiars o una lesió palpable es poden iniciar abans d’aquesta edat.
Ha de quedar clar que les noves tecnologies permeten realitzar reconeixements complets de mama en tan sols un matí, evitant l’angoixa d’aquelles dones que sospiten lesions en algun dels seus pits. A més, aquest tipus de càncer, a diferència d’altres, és totalment detectable i es pot prevenir a temps si la dóna està pendent dels seus símptomes i manté un programa permanent i sistemàtic d'auto exploració a partir dels 20 anys.
Amb aquest post he intentat contribuir a la divulgació d’aquest tipus de càncer. No és un tema agradable de tractar ni de llegir,  ni per agafar-s’ho a broma, però si que és bastant actual i considero que és necessari tenir en compte. Tancar els ulls front aquests tipus de malalties no ens ajudarà a superar-les, a l’inrevés, si hi estam posats potser serà més fàcil detectar-ho i actuar en conseqüència.