Dret a somiar

"Aneu a saber com serà el món més enllà de l’any 2000. Tenim un única certesa: si encara som allà, llavors ja serem gent del segle passat i, pitjor encara, serem gent del passat mil·leni.
Tot i això, encara que no podem endevinar el món que serà, ben bé podem imaginar el que volem que sigui. El dret de somiar no figura en els trenta drets humans que les Nacions Unides proclamaren al 1948. Però si no fos per ell, i per les aigües que dóna per beure, els altres drets es moririen de set.
Delirem, idò, per una estona. El món, que està amb les cames enlaire, es posarà de peus.
bullet
En els carrers, els automòbils seran trepitjats pels cans.
bullet
Els cuiners no creuran que a les llagostes els encanta que les bullin vives.
bullet
La policia no serà la maledicció de qui no la poden comprar.
bullet
L’aire serà net dels dels verins de les màquines, i no tindrà més contaminació que la que emana de les pors humanes i de les humanes passions.
bullet
Els historiadors no creuran que als països els encanta ser envaïts. Els polítics no creuran que als pobres els encanta menjar promeses.
bullet
La justícia i la llibertat, germanes siameses condemnades a viure separades, tornaran a ajuntar-se, ben aferradetes, espatlla contra espatlla.
bullet
La gent no serà manejada per l’automòbil, ni serà programada per l’ordinador, ni serà comprada pel supermercat, ni serà mirada pel televisor.
bullet
El món ja no estarà en guerra amb els pobres, sinó contra la pobresa, i la industria militar no tindrà més remei que declarar-se en fallida per sempre més.
bullet
Una dona, negra, serà presidenta de Brasil, i una altra dona, negra, serà presidenta dels Estats Units d’Amèrica. Una dona índia gevernarà Guatemala, i una altra, Perú.
bullet
El televisor deixarà de ser el membre més important de la família, i serà tractat com la planxa o la rentadora.
bullet
Ningú morirà de fam, perquè ningú morirà d’indigestió.
bullet
A Argentina, les boges de la Plaça de Maig seran un exemple de salut mental, perquè elles es negaren a oblidar en els temps d’amnèsia obligatòria.
bullet
La gent treballarà èr viure, en lloc de viure per a treballar.
bullet
Els nins del carrer no seran tractats com si fossin fems, perquè no hi haurà nins al carrer.
bullet
La Santa Mare Església corregirà algunes errates de les pedres de Moisés:
El sisè manament ordenarà: “Festeja el cos”
El novè, que desconfia del desig, el declararà sagrat.
bullet
A cap país s'empresonaran els al.lota que es neguin a fer el servei militar, sinó als qui el volen fer.
bullet
Els nins rics no seran tractats com si fossin doblers, perquè no hi haurà nins rics.
bullet
L’Església també dictarà l’onzè manament, que se li va oblidar al Senyor: “Estimaràs la natura, de la què formes part”.
bullet
Els economistes no anomenaran nivell de vida al nivell de consum, ni anomenaran qualitat de vida a la quantitat de coses.
bullet
L’educació no serà el privilegi de qui la pot pagar.
bullet
Tots els penitents seran celebrants, i no hi haurà nit que no sigui viscuda com si fos la darrera, ni dia que no sigui viscut com si fos el primer”
Eduardo Galeano
escriptor urugaià
No sé si m’agrada més el que diu Galeano, o la manera com ho diu, però per mi és un geni. I no deixa a ningú felló!! Ja som al 2010, hem entrat més que bé al nou segle i al nou mil.leni. “Bé” és un dir, em sembla que molts segueixen delirant, i bastant menys segueixen somiant.